• Aktuality

      • 9.B a 9.C v Poľsku
        • 9.B a 9.C v Poľsku

        • 14.11.2022 20:23
        • Deviataci našej školy sa vybrali na exkurziu do Poľska, kde sa stretli s množstvom zaujímavých, múdrych, smutných, podnetných, ale aj veselých príbehov, ktoré nenechali ani jedno oko suché.
           
        •  

          Na  začiatku sme sa stretli so smutným príbehom zabíjania, mučenia, týrania, podvýživy, lekárskych pokusov a chorôb. Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau zďaleka tichom kričí svoje hrôzy okoloidúcim rovno do srdca.

          V smútku nás pod svoj plášť vo Wadowiciach prichýlil ešte mladý Karol Wojtyła, ktorý nás skrz svoj rodný dom a aj svoj veľmi inšpiratívny život previedol pomocou modernej multimediálnej rozprávačskej výstavy. Výstava nám ukázala napríklad aj to, akým písmom a štýlom písal svoje školské slohy budúci pápež Ján Pavol Druhý.

          Ďalší deň, ktorý bol plný slnka, nám v celej kráse ukázal utešené mesto na rieke Visle. Spod hradu k nám priletel wawelský drak Krak, ktorý chcel uniesť aj krásne slovenské dievčatá, ale naši hrdinskí žiaci ho dokázali fintou premôcť a všetky dievčatá zachránili. Od radosti zazvonil aj zvon Žigmund, ktorý nám možno aj splní nejaké tajné priania.

          Napríklad aj prianie o dobrom jedle, v ktorom nemôže chýbať soľ. Soľ je predsa nad zlato. V soľnej bani Wieliczka sme ju mohli ochutnať priamo zo stien alebo zo stropu a v chráme, ktorý je v bani vybudovaný, poďakovať za všetky chutné jedlá, ktoré nám dobrotivý Boh požehnáva.

          Ďakujeme Bohu aj za to, že sme mohli zažiť krásnu exkurziu a že sme sa v zdraví vrátili na nádherné Slovensko.

           

          Pre zobrazenie fotiek, klikni na obrázok:

        • Naspäť na zoznam článkov