• Aktuality

      • Netradičné stretnutie študentov gymnázia
        • Netradičné stretnutie študentov gymnázia

        • 08.11.2021 09:45
        • Dňa 20. 10. 2021 sa konalo stretnutie študentov 2. ročníka gymnázia s Martinom Buzalkom, mladým, 24-ročným mužom, s Downovým syndrómom.

        • Toto stretnutie bolo zorganizované z 3 dôvodov:

          - umožniť študentom gymnázia spoznať človeka s Downovým syndrómom a prostredníctvom neho sa zoznámiť aj so životom ľudí s touto dg (stretnutiu predchádzala hodina biológie, na ktorej bol vysvetlený vznik tohto syndrómu, jeho sprievodné znaky, možnosti diagnostiky a symptomatickej liečby),

          - dať možnosť mladému mužovi Martinovi stráviť neformálny čas v skupine bežných mladých ľudí, a tak mu dať možnosť zažiť, že je jedným z nich,

          - mesiac október je mesiac povedomia o Downovom syndróme.

           

          Stretnutie bolo realizované formou riadenej diskusie, pri ktorej Martin rád porozprával študentom o svojej rodine, o svojich zamestnaniach, o tom, ako rád trávi čas, čo má rád, čomu sa vie potešiť, ale aj či sa vie nehnevať a ako si predstavuje svoju budúcnosť. Diskusiu spočiatku viedla školská psychologička, ktorá v minulosti priamo s Martinom pracovala, neskôr sa však na Martina hrnuli otázky samotných študentov.

          Toto stretnutie bolo nádherné! A to pre všetkých zúčastnených. Spolu sme sa veľa nasmiali, ale aj veľa dozvedeli. Maťko mohol prežiť čas v priestoroch gymnázia, verím, že zažil čas prijatia a jeho ocenenia. Pre študentov gymnázia to bola nenahraditeľná skúsenosť: zo strany Martina cítili jeho vďačnosť, za jeho život, za jeho rodinu, cítili, ako sa vie neskutočne úprimne tešiť a ako veľmi chce potešovať iných.

          Aj vďaka tomuto stretnutiu, naši študenti, ktorí spoznali Martina, určite v budúcnosti, keď sa stretnú s človekom s Downovým syndrómom, usmejú sa na neho, porozprávajú sa s ním, možno si s ním zahrajú basketbal a budú vedieť, že aj ľudia s postihnutím sú darom pre našu spoločnosť.

          Mgr. Eva Poláková, školská psychologička

        • Naspäť na zoznam článkov