• Aktuality

      • Slávnostná rozlúčka s deviatakmi
        • Slávnostná rozlúčka s deviatakmi

        • 30.06.2021 14:20
        • Prečítajte si príhovor deviatakov a pozrite si, ako to vyzeralo na ich rozlúčke. 
        •  

          Vážená pani riaditeľka, pani zástupkyňa, milí učitelia a spolužiaci,

          Tak a je to tu.... zdá sa, že len pred chvíľou sme do tejto školy vchádzali ako malí prváčikovia a teraz tu pred vami stojíme ako najstarší žiaci Spojenej školy sv. Františka z Asissi.

          Šampanským sa zvykne oslavovať, tak poďme spolu na to: Na začiatku tohto školského roka mali naše pani učiteľky v kabinete 3 fľaše pomyselného šampanského.  Pred 2 mesiacmi si každý z nás napísal prijímačky. A akoby zázrakom, skôr by som povedala, že veľkým úsilím učiteľov a našou tvrdou prácou sme to spoločne zvládli a každý z nás sa dostal na strednú školu. Toto bolo naše prvé otvorené šampanské.

          Potom sme ruka v ruke kráčali v ústrety monitoru, ale vďaka pánom opravárom v počítačových učebniach sa nám testovanie deviatakov zrušilo a tak sme otvorili aj druhé šampanské.

          A to tretie? To milí spolužiaci s našimi učiteľmi otvoríme zajtra, keď sa všetci so slzami v očiach budeme lúčiť. No predtým ako sa rozlúčime,  niektorí aj rozplačeme, poďme si zaspomínať na naše zážitky a poďakovať tým, ktorí nás uplynulých 9 rokov sprevádzali a to, našim učiteľom.

          Zábavná pani učiteľka Murcková, ktorá udržiavala našu pozornosť kde tu a tam nejakou letiacou kriedou a taktiež, pani učiteľka, ktorá aj keď učí dejepis nezaspala dobu.

          Pani učiteľka Alžbeta Straková, ktorá oživila náš dejepis veľa zaujímavosťami, no niekedy už nemala ďaleko od ukážky stredovekej defenestrácie, ktorá nakoniec našťastie nebola potrebná.

          Pani učiteľka Jenčová, ktorá zo všetkého najradšej cestuje a na hodinách angličtiny s nami viedla dlhé diskusie na rôzne témy.

          Ochotná pani učiteľka Luptáková  pre ktorú vždy budeme miláčikovia a zlatíčka.

          Pani učiteľka Čižnárová, ktorú sme dokázali našimi otázkami niekedy poriadne zmiasť, no ktorá vedela, že všetko čo nás naučí sa nám raz v živote zíde.

          Pani učiteľka Lúčna, ktorú sa nám predsa len nakoniec podarilo presvedčiť, aby sme si na konci hodiny mohli zahrať počítačové hry.

          Pohodová pani učiteľka Lehocká, ktorá vždy empaticky pochopila naše sťažnosti na školu.

          Pani učiteľka Hodosyová, ktorá nám rada na hodinách fyziky zakladala osobné kontá a ukazovala nám dopady fyziky na náš život.

          Pani učiteľka Babinská, ktorá vždy musela vytiahnuť nejakého toho dobrovoľníčka na skúšanie a rada nám vysvetlila prečo máme farbu očí akú máme.

          Pani učiteľka Oľga Straková, ktorá si rada nečakane overovala naše vedomosti a ukazovala nám biológiu v záhradke alebo tzv. urob si sám.

          Pani učiteľka Doničová, ktorá mala vždy náladu sa s nami dobre zasmiať, oddýchnuť si a porozprávať o živote.

          Pani učiteľka Dydňanská, ktorej svedčí športové oblečenie ale aj elegantné šaty, ktorá je doma aj v telocvični aj v ľudských právach.

          Pani učiteľka Nemešová so zaujímavými výkladmi učiva, ktorá nás pripravila na to, že jedného dňa aj my budeme musieť poslúchať svojich nadriadených.

          Pán učiteľ Neupauer ktorý jednoznačne rozdal na našich hodinách najviac plusiek a mínusiek a dokonca nás nechal aj vybrať si farbu poznámky.

          Pani učiteľka Lesňáková, ktorá bola vždy v dobrej nálade a rozdávala nám preventívne poznámky, no taktiež v nás otvárala srdcia umelcov.

          Pán učiteľ Huntata ktorý nám vždy rád dal do tela poriadnou rozcvičkou a ktorý je srdcom pravý športovec.

          Pán učiteľ Majerčák, ktorý je kráľ vo futbale s najlepším instagramom na našej škole.

          Pán učiteľ Sheparnev, športový gentleman, ktorý nás mal tak rád že kvôli nám vstával na volejbalové zápasy.

          Pani učiteľke Grichovej, ktorá s nami viedla úprimné rozhovory o Bohu a naučila nás, že ak sa slušne opýtame tak je väčšia pravdepodobnosť, že to čo chceme aj dostaneme.

          Pani učiteľka Šutá, ktorá si pripravila také hodiny náboženstva, že sme pri nich nezaspali a zároveň nám otvorila telo, dušu aj ducha.

          Pani učiteľka Pizurová, ktorá tvorila zábavné hry ale aj chápavé písomky, no stále nám nič neprezradila o jej osobnom živote.

          Pani učiteľke Schniederová, ktorá nás zoznámila s touto školou a previedla nás prvým stupňom.

          Najlepšej pani kuchárke Gizke Zelizkovej za chutné obedy a príjemné rozhovory pri ich preberaní.

          A ako sa hovorí to najlepšie nakoniec tak nakoniec tu máme naše pani učiteľky triedne, nebojte nezabudli sme na vás.

          Ďakujeme pani učiteľke Prepilkovej, ktorá nás naučila disciplíne, rada sa s nami zasmiala, ocenila našu snahu, otvorila nám dvere do zahraničia a taktiež je to najlepšia triedna 9.A - pani učiteľka Prepilková.

          Ďakujeme pani učiteľke Adamovej, ktorá s nami prežila veľa srandy, zabávala sa s nami a bola otvorená každému nápadu, pochopila nás, nestrácala s nami trpezlivosť, spravila nám krásne výlety a je to najlepšia triedna 9.B - pani učiteľka Adamová.

          9.B mala veľa pani učiteliek triednych takže:

          Ďakujeme aj našej bývalej triednej pani učiteľke Behrovej, ktorá dnes, žiaľ, nemohla prísť, za to že s nami nestrácala trpezlivosť, aj keď verím že to muselo byť s nami niekedy naozaj ťažké.

          Ďakujeme aj našej ďalšej bývalej triednej pani učiteľke Slaninovej, zo to že nás vždy prijala s otvoreným srdcom a tvorila nám zábavné hodiny angličtiny.

          Ďakujeme inšpiratívnej pani učiteľke Pavelčákovej, ktorá obetovala aj svoj voľný čas pre nás, vedela nám pomôcť a poradiť v dôležitých rozhodnutiach, ktorá s nami nestrácala trpezlivosť, ďakujeme najlepšej triednej 9.C - pani učiteľke Pavelčákovej.

          A ďakujeme riaditeľke Sendekovej a jej predchodcovi pánovi Horeckému aj pani zástupkyni Ďurinovej za to, že zabezpečili na tejto škole kvalitnú výučbu, výborný učiteľský zbor, ale najmä úžasný kolektív ľudí a príjemnú atmosféru.

          V neposlednom rade ďakujem pátrovi Luciánovi, za duchovné vedenie a sprevádzanie aj v kostole ale aj mimo neho.

          Ešte raz, úprimne a  zo srdca ďakujeme všetkým učiteľom za všetko, čo pre nás za celé tie roky urobili.  A dovoľte mi, aby som ukončila tento príhovor citátom.

          Nanešťastie neviem, kto ho povedal, ale: „Niečo pekné končí, niečo krajšie začína.“  Takže, milí učitelia, za nás všetkých prajem vám ešte veľa takýchto a ešte lepších tried ako sme boli my a vám milí deviataci držím palce na nových stredných školách, snáď sa čoskoro vidíme na najbližšej stretávke.

           

        • Naspäť na zoznam článkov